Lotsdirektörens inspektionsbesök

En berättelse från Långörens lotsplats på 1940-talet av Håkan Bergström.

När lotsdirektören hade aviserat sitt årliga inspektionsbesök började en livlig aktivitet i stugorna på ön. Allt fejades och gjordes fint. Fruarna bakade och städade så att allt där hemma skulle vara så fint som möjligt. Lotshuset gjordes i ordning för att kunna visas upp för sin högsta chef. På lilla Salthallen där alla prickarna förvarades och underhölls städades så att ingenting onödigt låg framme och skräpade. Båtarna som alltid var i bästa ordning fick den sista finishen. Lotsförmannen såg till att ha alla papper i ordning för att kunna visas upp.

När dagen för besöket var inne var flaggan hissad på lotsgårdens flaggstång, fruarna hade rena förkläden och barnen var "hela och rena". Lotsförmannen åker tillsammans med båtsmannen med lotsbåten till Kållafjärden för att hämta lotsdirektören för Södra lotsdistriktet. Han reser med lotsångaren Malmö. Inspektionsfartyget kan på grund av sitt djupgående inte gå in till Långören utan det ankrar vid Inlängan.

lotsångare
Lotsångare

När så lotsbåten kommer tillbaka till Långören och lägger till så står alla lotsarna, iklädda full uniform på Lotsbryggan. Man hälsar, tar i hand, bockar och gör honnör på bästa lotsmannasätt. Därefter fortsätter inspektionen hemma hos lotsförmannen. Man går igenom alla papper och handlingar. Man diskuterar planerna för lotsplatsen, personal och utrustning mm. Hemma hos lotsförmannen serveras vanligen lunch eftersom det oftast det är tid för detta då.

På eftermiddagen besöker lotsdirektören de andra lotsarna i deras hem. Då finns det tillfälle för var och en att komma till tals om man har något särskilt på hjärtat. Direktören är inte bara intresserad av lotsarnas arbetsförhållanden utan talar också med frun och barnen. Som barn fick man en finger i ryggen och så gick man fram och hälsade och bockade. "Hur går det i skolan? Kan du ro och segla? Det är bra min gosse!" Sönerna kunde ibland fråga lotsdirektören om man kunde få "bli inskriven". Pojkarna kunde redan som väldigt unga bli inskrivna i Lotsverket. På så sätt försäkrade man sig om att ha tillgång till kommande lotsar men god lokalkännedom.

Hemma hos oss i lotshuset fick direktören eftermiddagskaffe med dopp. Mamma mindes när hon var 90 år gammal: "han tyckte i alla fall om mina mandelmusslor".

Så är inspektionsbesöket över för denna gången. Alla lotsar, fruar och barn känner att det har varit en viktig dag och jag tror att alla känner sig uppmuntrade och lotsdirektören har fått underlag för sin vidare planering och ledning.

lotshuset

Flaggan vajar från den högsta flaggstången på ön, på lotsgården. Lotsdirektören åker med lotsbåten tillbaka till inspektionsfartyget Malmö åtföljd av lotsförmannen och båtsmannen. På lotsbryggan står alla lotsarna i uniform men vita mössor och hälsar adjö på bästa lotsmannasätt. Att göra honnör och bocka, samtidigt.

Detta är ett av mina minnen som barn i lotshuset på 1940-50-talet.

Till sidans topp

Om släkten

Medlemsnålen

lotsbrickan

Medlemmar kan köpa den här när de betalar sin medlemsavgift. Har du köpt din än?

Om författaren

Håkan Bergström

Håkan (442647-11) Långöragrenen. Född på Långören. Han har sin egen webbplats på adressen www.langoren.se - den är värd ett besök!